Κλιματική αλλαγή και μουσειακές συλλογές

User menu

Φωτογραφία εξωφύλλου κλιματικής αλλαγής

Η αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας, έχει επιπτώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δραματικές επιπτώσεις των καταιγίδων και την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, τις αλλαγές στα πρότυπα μετανάστευσης (αποδημητισμού) και επαναπατρισμού, ή τη πιθανότητα για αυξημένους κινδύνους υγείας από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι καιρικές συνθήκες και οι μεταβολές της θερμοκρασίας επίσης επηρεάζουν τη μακροχρόνια διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών του κόσμου που θαυμάζουμε και που μας εμπνέουν κάθε μέρα.
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος δεν υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι εκλεπτυσμένοι και εύθραυστοι θησαυροί που βρίσκονται στα μουσεία μας είναι επίσης ευαίσθητοι.
Οι ιδιωτικές συλλογές και οι συλλογές των μουσείων που μπορεί μέχρι πρότινος να μη χρειαζόντουσαν έλεγχο του περιβάλλοντος, μπορεί σύντομα να απαιτήσουν τέτοιες προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες διατήρησής τους. Αυτές οι συλλογές που προστατεύονται με συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν αυτά τα συστήματα δεν ανανεώνονται και δε βελτιώνονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Για να παραμένουν αποτελεσματικά τα σχέδια διατήρησης των ιστορικών κτιρίων, των δημόσιων μνημείων, και των αρχαιολογικών χώρων, απαιτείται προσαρμογή τους στις νέες κλιματικές αλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές απαιτούν μεγάλο κόστος εκτός εάν σχεδιαστούν εγκαίρως, και οι παραδοσιακές λύσεις μπορεί τελικά να συμβάλλουν άμεσα στα παγκόσμια κλιματικά προβλήματα μας. Η ανάπτυξη των πιο αποτελεσματικών, πιο προσιτών, και πιο βιώσιμων περιβαλλοντικών συστημάτων είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Τα ζητήματα αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της στρογγυλής τράπεζας.

Participants: 
The National Gallery London
IIC
Date: 
Tuesday, 16 September, 2008 - 23:00
Place: 
Westminister
London
United Kingdom

Login to join the discussion

If you are a member, you can log in to join the discussion.