Klimatske promjene i muzejske zbirke

User menu

Slika klimatske promjene pokriti

Klimatske promjene na zemlji imaju posljedice koje daleko nadilaze dramatično djelovanje oluja i podizanje razina mora, pomicanje migratornih obrazaca i staništa ili mogućnosti za povećani zdravstveni rizik od zagađenja. Obrasci vremena i temperaturna kolebanja također utječu na dugoročno očuvanje svjetskog kulturnog blaga koje uživamo i koje nas svakodnevno nadahnjuje.
Opasnosti koje donose klimatske promjene ne iscrpljuju se u vanjskom okolišu. Osjetljivo i krhko blago u muzejima također im je podložno. Muzeji i kućne zbirke koji prije nisu trebali kontrolu okoliša mogli bi uskoro iziskivati takve napore kako bi se ispunila dužnost njihovog očuvanja. Zbirke zaštićene sustavima kontrole okoliša mogu biti u većoj opasnosti ako sustavi nisu obnavljani i njihov kapacitet povećavan. Kako bi ostali učinkoviti, planovi održavanja povijesnih građevina, javnih spomenika i arheoloških područja morat će se prilagoditi promjenjivoj klimi.
Takve potrebe prate veliki troškovi ukoliko se dobro ne planiraju unaprijed, a tradicionalna rješenja na koncu mogu izravno pridonijeti našim klimatskim problemima. Razvitak efikasnijih, pristupačnih i ekološki održivih sustava je sada važniji nego ikad prije. Te teme kao i mnoge druge u žarištu su ovog okruglog stola.

Participants: 
The National Gallery London
IIC
Date: 
Tuesday, 16 September, 2008 - 23:00
Place: 
Westminster
London
United Kingdom

Login to join the discussion

If you are a member, you can log in to join the discussion.